Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Onzichtbaar leven

Logo https://scroll.nieuwsuur.nl/onzichtbaarleven
Kiezenwieren

Naar boven
Kiezenwieren
Ze zijn vaak maar een tiende van een millimeter en niet met het blote oog te zien. Toch zijn micro-organismen onmisbaar. We nemen je mee in de wereld van de kleinste levende wezens in de modder van het Wad.

Naar boven
Geen leven in de Waddenzee zonder 
micro-organismen: ze leven van zonlicht en staan aan het begin van de voedselketen. Micro-organismen worden gegeten door mosselen, die weer worden gegeten door vogels. Zo is alles dus terug te leiden tot de allerkleinste wezens.

Ook hebben we een groot deel van de zuurstofvoorraad op aarde aan hen te danken. Aan eencellige algen, om precies te zijn.

Naar boven

Dit is Wim van Egmond. Hij onderzoekt en fotografeert micro-organismen. Ook voor de nieuwe natuurfilm WAD, over het Waddengebied. 

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven
Wim heeft in zijn leven al honderden kilo's materiaal onder zijn microscoop gelegd. "Ik heb alle stukjes modder in Nederland onderzocht." En toch komt hij elke keer weer nieuwe dingen tegen.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Naar boven

Naar boven
Met behulp van zijn microscoop maakt Wim dit soort extreem gedetailleerde foto's. Deze kiezelwier vormt een lange keten met stekels, zodat hij zichzelf kan beschermen tegen vijanden.


Naar boven
Kiezelwieren huisjes

Naar boven
Kiezelwieren huisjes
Nog een afweermechanisme: alle kiezelwieren maken een huisje voor zichzelf van een soort glas. De twee helften passen als een dekseltje en een doosje op elkaar. Dit pantser zit vol gaatjes en putten die een verfijnd mini-bouwwerk vormen.

Naar boven

Naar boven
In de modder vindt Wim meer dan alleen kiezelwieren. Dit is een roeipootkreeftje. "Geen dier komt zo veel voor in de zee als deze. En toch kent bijna niemand hem. Zonde, als je ziet hoe mooi hij is."

Naar boven

Naar boven
Dit zijn blauwalgen. Die zijn dus niet blauw, maar groen. "En soms zelfs roze", zegt Wim. "Maar ze hebben een blauwe gloed." 

Naar boven

Naar boven
"Je zou dit een soort 'oersoep' kunnen noemen", zegt Wim terwijl hij door zijn microscoop kijkt. "De basis van het leven. Het is allemaal begonnen met dit soort vreemde wezens."

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan