Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De verhalen achter World Press Photo '18

Logo https://scroll.nieuwsuur.nl/world-press-photo-2018-c37ae1df-cae9-4400-9d66-7bb50e85d8ac

Zes foto's zijn in de race om World Press Photo of the Year te worden. De genomineerde fotografen vertellen hoe het beeld tot stand kwam en welke emoties het, nog steeds, bij ze losmaakt.

Naar boven

Hij legde de crisis rond de Rohingya in Myanmar vast. De moslimminderheid is massaal op de vlucht geslagen, sinds het leger van Myanmar een offensief is begonnen. De VN spreekt van een etnische zuivering.

Naar boven

Deze Rohingya kwamen om toen de boot waarin ze Myanmar probeerden te ontvluchten, omsloeg. Ze waren acht kilometer verwijderd van de kust van Bangladesh. Er zaten zo’n honderd vluchtelingen op de boot, slechts zeventien van hen overleefden het ongeluk.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video
Patrick Brown

Naar boven

Terreurgroep Boko Haram heeft al meer dan 2000 vrouwen en meisjes ontvoerd in Nigeria. Ze worden regelmatig ingezet voor zelfmoordaanslagen. Ferguson maakte een serie portretten van meisjes die wisten te ontsnappen.

Naar boven

Aisha (14) werd ontvoerd door Boko Haram en kreeg de opdracht een zelfmoordmissie uit te voeren. Het lukte haar te ontsnappen en hulp te vinden, voordat de bommen afgingen.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video
Adam Ferguson

Naar boven

Hij was in de omgeving van het Britse parlement in Londen om foto’s te maken bij verhalen over de brexit, toen er plotseling een aanslag werd gepleegd. Een man reed met een auto in op voetgangers.

Naar boven

De vrouw op de grond raakte gewond bij de aanslag op Westminster Bridge. Een voorbijganger probeerde haar te kalmeren De aanslag kostte in totaal aan vijf mensen het leven, onder wie de dader zelf.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video
Toby Melville

Naar boven

De Venezolanen gingen vorig jaar massaal de straat op om te protesteren tegen hun president Nicolás Maduro. Het land verkeert in een diepe economische crisis. Schemidt was bij een protest in Caracas, dat behoorlijk uit de hand liep.

Naar boven

José Victor Salazar Balza (28) vatte vlam tijdens een clash met de Venezolaanse politie, toen de gastank van een motor ontplofte. Hij liep zware brandwonden op, maar overleefde het wel.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video
Ronaldo Schemidt

Naar boven

Mosul, de tweede stad van Irak, werd in 2014 ingenomen door IS. Twee jaar later begonnen Iraakse troepen, met steun van de VS, een offensief om de terreurgroep te verdrijven. Prickett reisde met het leger mee.

Naar boven

Dit kleine jongetje rust op de schouder van een Iraakse militair. Een andere man had hem eerder meegenomen uit de oude binnenstad van Mosul, dat nog onder controle stond van IS. De Iraakse militairen namen hem onder hun hoede.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video
Ivor Prickett

Naar boven

Nadat het Iraakse leger de jacht op IS in Mosul had geopend, kwam ook de vluchtelingenstroom uit die stad weer op gang. Tienduizenden mensen hadden tot dan toe vastgezeten.

Naar boven

Niet alle inwoners zijn Mosul ontvlucht. Degenen die zijn gebleven, staan in de rij voor een hulpkonvooi waar ze lang op hebben moeten wachten. Mannen in de ene rij, vrouwen en kinderen in de ander.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video
Ivor Prickett

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan